Hitteshock

Hitteshock en uitputting word vaak samen als aandoening in combinatie gezet, omdat ze veel vergelijkbare oorzaken en verschijnselen hebben.

 

Wat is het?
Hitteshock en uitputting ontstaan bij een paard wanneer hij oververhit is.
 Hitteshock: is het gevolg van oververhitting van het lichaam indien het door arbeid meer wordt verhit dan het koelsysteem van het lichaam kan verwerken.
 Uitputting: dat ontstaat wanneer er teveel vocht- en zoutverlies als gevolg van het koelproces bij aanhoudende arbeid

 

Zodra het paard arbeid gaat verrichten, worden de spieren warm. Werkende spieren hebben veel energie nodig. Bij werkende spieren komt de verbranding op gang en komt er warmte vrij. Deze warmte zorgt er voor dat de temperatuur in de spieren oploopt.


De hersenen bewaakt en regelt de temperatuur in het lichaam. Zodra de juiste temperatuur aanwezig is, kunnen alle lichaamsfuncties goed werken. Wanneer de temperatuur stijgt en boven de 38,5 graden komt, schakelt het koelsysteem in. Bij het koelsysteem worden de bloedvaten in de huis verder open gezet en de zweetproductie komt op gang.

 

Door zweetdruppels word de huid nat. Zweetdruppels verdampen waardoor de huid kan afkoelen. Het bloed in de haarvaten koelt af en het lichaam koelt verder af.
Maar het koelsysteem kan ook nadelen, namelijk:
 Op warme en tropische dagen, kan het zweet niet snel genoeg verdampen.
 Door zoutverlies ontbreekt het dorst gevoel terwijl er dringend vocht in het lichaam moet komen.
 Tijdens het koel proces, verliest het paard veel vocht en zout. Bij een middelzware training kan het tot 10 á 15 liter op lopen. Bij een zware inspanning kan dit op lopen tot wel 40 liter per uur.
 Door te weinig vocht is er te weinig koelvloeistof en daardoor weer te weinig bloedvolume. Bij onvoldoende doorbloeding treedt eerder verzuring van de spieren op. Het paard kan dan over verhit raken. Dit kan tot hitteshock en uitputting leiden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb