Hoefkatrolontsteking
In de onderhoef van het paard bevindt zich een mechanisme dat een katrolwerking heeft, dit word hoefkatrol genoemd. De hoefkatrol word gevormd door de volgende onderdelen:
Hoefbeen
Kroonbeen
Diepe buigpees
Straalbeen
Slijmbeurs
Het hoefbeen, kroonbeen en de diepe buigpees glijden over de achtervlakte van het straalbeen. Tussen de diepe buigpees en het straalbeen bevindt zich ook nog een slijmbeurs. Ligamenten die het straalbeen met de beenderen van de ondervoer verbinden hoort er ook bij.
Wat is het?
Met hoefkatrolontsteking word er gezegd dat er een aandoening van de benige en weke delen van het hoefkatrolgebied. Hoefkatrol ontstaat door een overbelasting van het hoefkatrol apparaat. Het ontstaan er van:
wanneer een paard zich verstapt of verdraait van de ondervoet
verkeerde hoefstand of vorm
intensief trainen op een onregelmatige dempende bodem
mogelijk speel erfelijkheid ook een rol
Symptomen
verwisselt van been
Toont kreupelheid, maar soms ook niet (niet duidelijk)
Vaak treedt hoefkatrolontsteking op aan één of beide voorbenen
Verminderde werklust tijdens het training
Paard protesteert meer (ook tijdens trainingen)
Na enkele dagen rust kan het paard weer normaal gaan lopen, maar sommige paarden lopen continu kreupel aan één of beide voorbenen
Behandeling
Hoefkatrolontsteking kan verschillen omdat bij ieder paard anders is, hierdoor is de behandeling ook per paard verschillend. Wanneer de blessure vroeg word gevonden, heeft het paard snellere kans op herstel. Verder kan de behandeling bestaan uit pijnstillers/ontstekingsremmers. Ook zal er een revalidatieplan worden opgesteld.
Dierenarts
Wanneer je paard stok kreupel loopt en als het paard de symptomen vertoond, twijfel niet en bel direct de dierenarts!
Maak jouw eigen website met JouwWeb