Tetanus
Tetanus ontstaat door een bacterie Clostridium tetani. Paarden zijn hiervoor erg gevoelig. De bacterie komt overal in de omgeving voor en produceert en neurotoxine < dat is een gifstof. Deze gifstof tast de zenuwbanen aan waardoor de spieren gaan verkrampen. De bacterie groeit het beste waar weinig zuurstof is. Paarden die een diepe wond hebben, krijgen meer kans op tetanus. Omdat er is die wond weinig zuurstof aanwezig is. Wanneer tetanus de wond is binnen gedrongen, zal het zich snel gaan vermeerderen en veel neurotoxine produceren. De tijd (incubatietijd) tussen de besmetting en de eerste verschijnselen is ongeveer 2 á 10 dagen.
Een dier met tetanus vormt geen infectiebron voor andere dieren of een mens. De infectie treedt vooral bij dieren op met een diepe wond en soms ook bij pasgeboren veulens > via de navel.
Symptomen
Verschillende spier groepen gaan verstijven (kauwspieren o.a.)
Het derde ooglid word zichtbaar
Stijfheid kan verder trekken naar het hoofd, hals en de benen
Staart omhoog houden
Oren rechtop
Angstige uitstraling door verkrampte spieren
De kramptoestand kan zo erg verspreiden over het lichaam, dat het paard helemaal niet meer kan lopen
Ademhalingsspieren kunnen ook uiteindelijk gaan verkrampen en zal het paard stikken
De incubatietijd is ongeveer 2 á 10 dagen
Behandeling
Paarden met tetanus zijn erg moeilijk te behandelen. De wond moet goed verzorgt worden met antibiotica. Antitoxine, licht cederen van het paard en plaats het paard in een donkere stal. Dit is van belang omdat excitatie (opwinding) spasmen kan uitlokken. Er moet ook voor gezorgd worden dat het paard kan blijven eten en drinken.
Dierenarts
Wanneer je vermoed dat jouw paard tetanus heeft, bel dan meteen de dierenarts!
Maak jouw eigen website met JouwWeb