Mok
Wat is het? mok is een veel voorkomend huidprobleem in en om de keelholte, vooral witte huiddelen zijn gevoelig hiervoor. Bij een paard met mok zie je een aantal of veel wondjes of kloven, met vaak korsten in de kootholte. Bij hele erge gevallen kan het paard kreupel lopen.


Er zijn veel verschillende oorzaken die mok kunnen veroorzaken:
- Vochtige warmte
• dit kan zijn door bijvoorbeeld een slechte stalhygiëne
• erg vaak de paardenbenen wassen.
• geschoren koolholtes waardoor de haren niet meer kunnen werken als waterafvoer
- Zonnebrand, vooral op witte huiddelen
- Haarzakontsteking in de onderbenen
- Mijten en schimmels


Wanneer mok niet goed word behandeld kan er lymfangitis (bloedvergiftiging) ontstaan. Dit heeft een blijvend dik been als gevolg.


Waaraan kan ik mok herkennen? Zoals al gezegd komt mok vaker voor op witte huiddelen, er zijn kleine of grotere wondjes in en om de keelholte. Het paard kan eventueel in ernstige gevallen kreupel lopen.


Wat moet ik doen?
- Maak de kootholte één keer goed schoon door de onderbenen te wassen met lauw water en een PH-neutrale zeep. Breng vervolgens een mokzalf op. Wanneer de behandelde plaats weer vies, veeg het dan met een zachte theedoek schoon en breng regelmatig opnieuw de zalf aan.
- Wanneer er sprake is van mijten of schimmels, dan moet het paard worden behandeld met specifieke medicijnen. Neem contact op met de dierenarts.
- Zorg voor een goede stalhygiëne en een droge ondergrond.


Schakel de dierenarts in bij ernstige mok met diepe kloven of veel korsten. Ook wanner het been erg dik word of de genezing te lang duurt.


Hoe kan ik mok voorkomen? In sommige gevallen kun je mok niet voorkomen, zorg voor een goede hygiëne op stal. En door de haren in de kootholte niet te scheren verminder je de kans op mok.