Zandkoliek
Zandkoliek komt vooral voor als paarden veel op het zand staan. Een paard krijgt op verschillende manieren zand binnen. Paarden die in paddocks staan, kunnen uit verveling zand gaan eten/slikken. Of paarden die in een weide staan met kort gras, vaak trekken ze het gras met wortel en al de grond uit waardoor zand word opgenomen. Als je zand in hooi of kuil tegen komt, is het gras zo kort gemaaid dat het zand mee genomen word. En ze maaien het zo kort voor extra hooi opbrengst.
Wanneer een paard zand binnen krijgt, gaan er problemen ontstaan. Want als een paard te veel zand binnen krijgt, kunnen de darmen het niet meer afvoeren. Er blijft zand achter in de lager gelegen delen en bochten van de darmen zitten, dit kan wel oplopen tot 50 kilo! Hierdoor kunnen de darmen niet meer goed functioneren. Doordat de darmen niet meer goed werken, zal het zand toenemen en ophopen. De weerstand van het paard zal achteruit gaan. De beweging van de darmen neem af en er ontstaat een verstopping of een ophoping van gas. Op een langer termijn krijgt het paard hevige buikpijn, oftewel koliek. Om er zeker van te zijn dat het zandkoliek is, word er geadviseerd om een röntgenfoto te maken.
Symptomen:
Straalt lusteloosheid uit
Vermagering
Een opgezette buik
Diarree
Ongemak tijdens het rijden vertonen
Behandeling
Het zand moet uit het lichaam worden afgevoerd en dat lukt niet zo maar. Daar gaat een behandelingsproces overheen. De dierenarts dienen vaak Paraffine in wat een laxerend middel is. Vervolgens geef je het paard een kuur van fijn gemalen psylliumzaadjes, dit dien je minimaal een week. Hierdoor worden de vezels in aanraking gebracht met het zand en word er een gladachtige substantie gemaakt die het zand in de darmen laat afvoeren. Soms is er een operatie nodig.
Voorkomen
Zorg ervoor dat je paard zand- en stofvrije hooi gevoerd krijgt .
Leg het voer niet in zand .
Zet je paard niet te lang op kale weide .
Likt jou paard zand? Dan kan je er voor kiezen om het paar een voermakser op te doen.
Regelmatig de mest controleren. Als er zand in de mest zit, betekent dit dus dat je paard te veel zand binnen krijgt.
Dierenarts
Neem direct contact met je dierenarts op wanneer je paard de bovenstaande symptomen vertoond.
Maak jouw eigen website met JouwWeb