Rhinopneumonie
Wat is het? Rhinopneumonie is een virusinfectie die door het herpesvirus word veroorzaakt. Er zijn drie vormen:
1. De verkoudheidvorm
Deze vorm komt regelmatig voor, vooral bij jonge paarden. De dieren hebben last van koorts, hoesten en hebben neusuitvloeiing. Soms kan de ziekte ook dikke benen veroorzaken. De verkoudheidvorm is relatief onschuldig en de dieren genezen vrij vlot.
2. De abortus vorm
De meestal te vroeg geboren veulens zijn erg verzwakt en sterven na de geboorte of worden dood geboren. Voor het veulen is er geen hulp mogelijk, met de merrie zelf is niks aan de hand.
3. De neurologische vorm (verlammingsvorm)
Deze vorm veroorzaakt een coördinatiestoornis (wordt ataxie genoemd) en soms verlamming. De paarden hebben een slappe staart en kunnen vooral de achterhand niet meer goed bewegen. Soms is de voorhand ook aangetast. Paarden die aan deze vorm lijden hebben een intensieve behandeling nodig.
Het virus verspreid zich vooral door direct contact tussen paarden. ook kan het een korte tijd overleven op kleding van verzorgers, maar het kan geen grote afstanden afleggen. Ook verspreid het virus zich via ‘dragers’. De dragers zijn gezonde dieren, die het virus in zich dragen en verspreiden zonder zelf ziek te zijn. bij stress of verminderde weerstand kan de ziekte bij de dragers ook uitbreken.
Waaraan kan ik Rhinoopneumonie aan herkennen?
- Bij de verkoudheidvorm
• Komt vooral voor bij jonge paarden
• Het paard oogt ziek
• Eet slecht
• Neusuitvloeiing
• Soms dikke benen
• Koorts
• Verdikte lymfeklieren
- Bij de abortusvorm
• Komt voor bij drachtige paarden
• De veulens worden te vroeg geboren of dood geboren
- Bij de verlammingsvorm
• Komt voor bij alle paarden
• Lopen zwalkend
• Hebben een slappe staart
• Het paard blijft soms liggen
Wat moet ik doen?
- Bij de verkoudheidvorm
Als het de verkoudheidvorm is, is de behandeling hetzelfde als bij influenza. Het zieke dier mag niet werken en moet voldoende tijd krijgen om helemaal te herstellen (enkele weken). Zorg voor een frisse stofvrije omgeving, het liefst weidegang of buitenbox. En voer natgemaakt hooi of voordroogkuil om prikkeling van de luchtwegen te voorkomen.
- Bij de abortusvorm
Zowel de het dode veulen als de nageboorte kunnen grote hoeveelheden virussen bevatten. Om de verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te treffen: de merrie isoleren, het dode veulen en de nageboorte goed verpakken en opsturen voor onderzoek, kleding en schoenen van de verzorgers ontsmetten.
- Bij de verlammingsvorm
De behandeling van de verlammingsvorm is vooral ervoor om verdere schade zoveel mogelijk te beperken. Als het paard kan staan kan het ondersteund worden door in een speciale ‘broek’ gehangen te worden. Wanneer het paard ligt, moet het regelmatig ( elke 2 – 4 uur) omgedraaid worden. Vaak is de blaas van het paard voor een gedeelte verlamt. De dierenarts kan een katheter inbrengen om de urine te laten afvloeien.
Hoe kan ik Rhinopneumonie voorkomen?
Paarden kunnen uit voorzorg worden ingeënt, de mogelijke vaccinaties zijn per vorm verschillend:
- Bij de verkoudheidvorm
Vaccineren is mogelijk, moet minimaal 2 keer per jaar. En is redelijk betrouwbaar
- Bij de abortusvorm
Vaccineren is mogelijk, moet minimaal 4 keer per jaar. Geeft geen volledige bescherming tegen abortus.
- Bij de verlammingsvorm
Vaccineren heeft waarschijnlijk geen zin, alleen de kans op de infectie word verkleind. Bij een bedrijf met veel paarden kan dit wel zinvol zijn. Na het spenen mogen de jonge paarden niet meer in contact komen met drachtige merries omdat deze oudere dieren besmet kunnen worden door de jonge paarden. om te kijken of vaccineren bij jou zinvol is, kun je het beste overleggen met de dierenarts.
Daarnaast is het vooral bij dragers van dit virus belangrijk om zoveel mogelijk stres te voorkoen of te beperken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb