Luis
Bij paarden zijn er twee soorten luizen
1. De steekluis Haematopinus asini
2. De bijtluis Werneckiella equi
De bijtluis is veel actiever en bewegelijker in de vacht van het paard. De luizen kunnen 4 tot 5 weken lang op het paard overleven. In de omgeving van het paard kunnen ze maar slechts enkele dagen overleven.
Wat zie ik als mijn paard luizen heeft? Het paard heeft vrijwel altijd jeuk over het hele lichaam. Bij de bijtluis meestal specifiek op de hals, schoft en langs de ribben. En bij de steekluis meestal bij de manen- en staartbasis. Hierdoor worden paarden vaak eg onrustig, ook gaat de conditie achteruit, de vacht vertoont kale plekken en afgebroken haren. Soms zie je ook schilfer.
Luizen zijn besmettelijk, ze kunnen worden overgedragen van paard naar paard. de bestemming van luizen komt het meeste voor in de wintermaanden.
Hoe word de diagnose gesteld? Vaak word er bij jeuk als snel gedacht aan luizen, wanneer ze ook kunnen worden aangetoond is de diagnose compleet.
Wat voor behandeling? De luizen worden behandeld met phoxim (ByeMite). Dit is een middel dat verdund wordt in water en waarmee het hele paard mee gewassen moet worden. De jeuk stopt binnen ongeveer 36 uur na behandeling. Om ervoor te zorgen dat uitkomende neten niet weer voor problemen gaan zorgen is het belangrijk om de behandeling te herhalen na 2 weken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb