Krampkoliek

Krampkoliek is de meest voorkomende vorm van koliek. In de dunne en dikke darm ontstaan krampen. Het blijkt dat door meerder factoren darmkrampen veroorzaakt worden. Grote hoeveelheden voeren na voor een zware arbeid kan leiden tot krampen in de dikke darm. Ook drinken van een grote hoeveelheid ijskoud water of het voedsel wat bevroren is. Koliek word ook wel eens gezien als een paard heel erg heeft gezweet door een zware training.

 

Worminfecties met de worm Strongulys Vulgairs is een belangrijker veroorzaker van krampkoliek. De larven van deze worm dringen zich binnen en kruipen via de darmwand naar de slagader in de scheilswortel. Een scheilswortel is een structuur waarmee de darmen van het paard aan het dak van de buikholte bevestigd zitten. De larven kruipen door de darmwand heen, daarna verplaatsen ze zich langs de takjes van de slagader tegen de bloedstroom in naar de grote slagader in de scheilswortel. De larven verblijven een tijdje in het weefsel van de wand van de slagader. Hier in vervellen ze enkele weken lang, daarna gaan ze met de bloedstroom mee. Ze laten zich vervoeren naar de dikke of blinde darm.

 

Als de larven eenmaal zijn aangekomen, kruipen ze weer door de darmwand heen, ze worden nu volwassen. Doordat de larven hebben verbleven in de darmwand, is daar schade opgelopen waardoor er bloedpropjes gevormd kunnen worden. Deze bloedpropjes kunnen losgelaten worden en dan worden ze afgevoerd naar het bloed richting de darm. Hier vlakbij zitten takjes van de slagader, die takjes gaan vernauwen en daardoor blijft het bloedpropje vast zitten. Nu word de darm tijdelijk niet meer van bloed voorzien, hierdoor krijgt het paard darmkrampen. Na een tijdje nemen eventueel andere takjes de bloedvoorzieningen over en verdwijnt de pijn weer.

 

Symptomen:
 Paard kan milde tot heftige koliek hebben die meestal aanvalgewijs verloopt
 Weinig tot geen eetlust hebben
 Tijdens de koliek aanval kan het paard gaan liggen
 Rollen
 Naar zijn buik kijken
 Schoppen
 Zweten
 De pols is weinig tot niet verhoogd
 De slijmvliezen zijn normaal
 Darmgeluiden zijn over in de buik te horen en tijdens het rectaal onderzoek worden geen afwijkingen gevonden, tenzij de scheilswortel duidelijk verdikt is

 

Wat is de behandeling?
De behandeling bestaat uit het toe dienen van pijnstillers en een darmontspanner. Je paard beweging geven kan ook effect hebben, omdat ze vertering dan weer op gang word gebracht. 10 minuten per uur is voldoende. Het paard mag even geen voedsel binnen krijgen en wanneer de klachten over zijn, kun je voorzichtig beginnen met porties voer te geven. Ook is het raadzaam om het paard te ontwormen en al helemaal als het dier een worminfectie heeft gehad.

 

Dierenarts
Neem direct contact op met jou dierenarts wanneer je vermoed dat jou paard lijdt aan deze symptomen van kramkoliek.